Oppheng av bilder på gipsvegger

Vanligvis er gipsplater festet til stendere av treverk, og ikke til en trevegg. Da blir man veldig begrenset i hvor man kan henge opp bildene.

1 Like

Dersom du er opptatt av estetikk, og det er du sikkert ettersom du er her, må du uansett fuge/sparkle/male eller etterbehandle på noe vis dersom du senere skal ta bort bildene.
Om bildet/rammen er av noe verdi, og du ikke ønsker å finne det på gulvet en dag du kommer hjem, kan det derfor være like greit å gå for mollyplugg/anker m/krok eller en driva-plugg. Så sitter det i hvert fall godt.
Dersom det har en viss tyngde kan det jo være et poeng at det ikke faller ned i hodet på noen også :slight_smile:

2 Likes

Bruker 2x Herkules til lerret og hvite clausolson plugger til rammer :]

1 Like

Jeg bruker selv gipsanker: http://www.biltema.no/no/Bygg/Festeelementer/Gipsanker-og-skruanker/Gipsanker-med-skrue-50-stk-2000017886/

Bruker Herkules på alt

1 Like

Det blir jo vær 60 cm du kan henge det opp på. Vet det heter stendere, men kanskje ikke alle hadde visst hva det var. Lettere og skrive treverket da.

Hvis man ikke vet hva en stender er så tror jeg det kan bli vanskelig å finne den for hver 60cm bak gipsplatene også😏

2 Likes

Bruker og de “gafflene” som ulrik linker til. Føler de sitter meget bra. Bedre en skrue og plugg. De graver seg på skrått ned i gipsen så liten fare for utdraging. Et anker som utvider seg bak gipsen er jo meget bra og, men blir større hull etterpå. Om man går for disse anbefaler jeg å bruke tangen som hører til disse. Ikke bare banke de inn og så skru ut ekspanderingen.

Gafflene er desidert lettest å bruke.

Hamrer du de inn med en hammer? Eller holder det å presse de på plass med håndkraft? Nå har jeg helsparklete gipsvegger, så sparkelen er jo forholdvis hard. Er det sånn at “Gaffelen” går helt igjennom gipsplaten og legger seg på baksiden av veggen?

De må hammres på plass! Virkemåten på de gafflene er at “armene” på siden går til hver sin siden når du banker de inn i veggen!
Bruker samme levrandør på jobben når jeg fester kabler i gipsvegg!
Selv bruker jeg gipsanker når jeg henger opp større bilder på veggen!

En film som forklarer nok!

Hadde jeg måttet begrense meg til å feste i stendere når jeg hang opp mine bilder hadde det blitt mye rare plasseringer. Når man bruker en gipskrok som tåler over 25kg og kan fjernes lett med hendene ser jeg ingen grunn til å bruke noe heftigere med mindre man skal henge opp møbler eller andre tunge ting. Bilderammer kan virke tunge men det er mer på grunn av størrelsen, de veier ikke mange kiloene

4 Likes

Helt enig. Et standard innrammet bilde veier 3-5 kg og disse krokene holder mer enn nok. Lerret er ikke noe særlig tyngre. I galleriet har jeg noen gipsvegger, men der skrur jeg inn med skrue uansett. Bildene skal henge i ro og det funker helt greit.

1 Like

Veldig enig!
Min stemme går til gipskrok.

Det er det eneste jeg har brukt så langt, og funker perfekt. Gir minimale spor i vegg, og er - for å følge Kiwi; - trygt, kjapt og billig!

Bare sørg for å kjøpe krok som tåler riktig tyngde.

Og som illustrasjon; - dette bildet av Sandra C er av typen XL, og har glass og to trerammer - en fungerer som innerlist, og en ordinær utenpå. Alt veier ca 15-16 kilo.
Bildet er hektet på 1 stk gipskrok som skal tåle 25 kilo.

3 Likes

Har anbefalt den til andre, brukte den også nylig hjemme til et maleri på 160x130 cm, tykk og tung blindramme, helt super :slight_smile: Tåler mye også altså.

Takk for tipset. Har brukt Herkules på alle mine “større” bilder som jeg har hengt opp i gips nå, å det funker veldig bra:)

Kan forresten tipse om hvis noen skal sette opp gipsvegger og tenker på opphengsmuligheter, så burde en vurdere fibergips. Hadde nettopp det på en lettvegg vi satte opp og holdbarheten er veldig bra. Hengt opp flere bilder med vanlig spikeroppheng :slight_smile:

Er det noen som har forsøkt å henge blindrammer/lerret med slike gipskroker? Enten Herkules eller andre (gaflene). Fungerer det? De har jo en bøy som jeg antar er ment for vaieroppheng som et typisk for innrammede bilder.

Tidligere har jeg kjørt 2 skruer inn i veggen, men blir så stygge hull og er litt mere styr. Spesielt siden lerretene nå skal opp på gipsvegger.

1 Like

Hei,

ja. Men da har jeg laget et “hakk” I blindrammen slik at jeg er sikker på at de sitter godt.

De gipskrokene er forresten helt geniale, de tar 25 kg i vekt per stykk, du slipper å borre, samt stygge hull i veggen :slight_smile:

Lite tips her en søndag kveld. Har noen bilder som henger utsatt til i en trapp med unger opp og ned. Spesielt nå når ullsokksesongen begynner😁 Lagde til en løsning som jeg ble fornøyd med slik at bildet ikke kan hoppe av kroken.
Monter plateanker. Helst med tang som er ment for dette.Skru inn skruen slik at selve ankeretret låser seg som det skal. Kapp til en bit metall. Jeg brukte patentbånd. Monter denne biten mellom krok og skrue i en posisjon som gjør at du får wiren på. Vipp bildet litt fra veggen og vri metallbiten inn i kroken. Her må du på forhånd teste litt hvor hardt du kan skru til skruen før du ikke klarer å vri metallbiten lenger.




11 Likes