Inflasjon - hvordan påvirker det kunstprisene

Hei folkens, inflasjonen er over oss. Noen av oss sitter kanskje på noe kunst som strengt tatt heller burde vært brukt på nedbetaling av et avdragsfritt lån, tørketrommel, strømregning, en julegave til partneren (ikke bare barna) eller lignende.

Jeg har for eksempel 70 000 i kunst som sikkert kunne vært solgt og brukt på mye mer familievennlige og kanskje fornuftige ting. Det er fort å la seg rive med innimellom. Så tenker jeg, vil det være fornuftig å selge og skape glede og god julestemning nå i år, eller bør man ha det til gode? Prisene vokser på ting. Inntektene våre vil på samme måte forhåpentligvis bevege seg etter i litt lavere tempo. Man kan derfor tenke seg at gjennomsnittlig kunst idag (uavhengig av hvilken kunstner det er snakk om) vil bli litt dyrere også i tiden som kommer.

Så om jeg sitter på kunsten vil “prisen” for å sitte på dette bli mindre betydningsfull i tiden som kommer på grunn av prisveksten. Det vil også sannsynligvis bli dyrere å kjøpe tilbake den samme kunsten senere om jeg gud forby skulle falle for fristelsen å handle kunst igjen. Og det vil bli lettere for meg å “gjøre bot for” disse 70 000 fremover siden inntekten min forhåpentligvis stiger i takt med inflasjonen.

På den andre siden stiger rentene, så utgifter til lån i banken stiger. Tørketrommelen blir også dyere. Om jeg likevel skal bygge en carport til bilen kan jeg kanskje like gjerne gjøre det nå siden det trolig blir dyrere å bygge fremover. Og ikke minst tanken rundt at alle “unødvendige” investeringer/luksusmarkedet? rammes først nå som strømmen og bensinen stiger, så verdien på kunsten kanskje taper seg fremover mens den henger på veggen.

Her sier Artsy litt om dette i januar. How Surging Inflation Is Impacting Art Galleries | Artsy

Denne diskusjonen er selvfølgelig kunstner-avhengig. Noen kunstnere vil som ellers ha en økende popularitet og prisvekst mens andre taper seg. Men på et generelt grunnlag; har noen dypdykket mer i dette, sett på utviklingen i tidligere perioder med høy inflasjon etc?

6 Likes

Vanskelig spørsmål hva som vil skje framover. Har ikke levd lenge nok til å oppleve en skikkelig inflasjon på kroppen og i hvert fall ikke i kunst-øyemed. Har dog opplevd noen kriser i økonomien dot-com, finanskrisen, oljekrisen og covid-19. Kunst er jo definitivt en luksus man unner seg. Under pandemien var min tanke at folk kom til å kvitte seg med kunst når de fikk dårlig råd. Det motsatte skjedde, kunne ikke tatt mer feil! Lave renter, mindre å bruke pengene på, folk var mer hjemme. Dette gjorde at mange brukte pengene til overs på kunst.

Jeg har som deg tenkt litt på å selge noe kunst jeg har liggende før prisene eventuelt faller videre, men da er det kunst som ikke henger på veggen. Du spør om man heller burde bruke det på nedbetaling av lån, opplevelser og julegaver. Svaret mitt på det hadde vært enkelt; selg kunsten! Jeg tenker på kostnader ved kunst på samme måte som jeg tenker investeringer. Det er penger jeg har råd til å tape og sånn sett helt annet budsjett enn bolig, strøm, mat, opplevelser og julegaver.

Har full forståelse for at man kan bli revet med noen ganger og skal ikke si at det aldri har skjedd, men det påvirker likevel ikke hverdagsøkonomien. Kunst gir meg så utrolig mye mer enn tall på en konto, men det gjelder å prioritere riktig. Skal vi inn i en krise og man mister jobben er det selvsagt en annen sak, da blir man kanskje tvunget til å realisere verdier på et tidspunkt.

Hvor kunstmarkedet skal er ikke godt å si, men jeg tror at kvalitet holder seg bra i verdi over tid. Sånn sett synes jeg artikkelen fra Artsy som du linket til beskriver det bra. “Buy what you love, do your research, and avoid getting swept up in trends.”

Tror også kriser fører med seg en del gode ting, man blir kvitt useriøse aktører, de som er der kun for profitt. Så står man igjen med kvalitet og samlere som virkelig brenner for det de holder på med.

8 Likes

Interessant spørsmål!

Inflasjon er en ting, men det er mye som treffer verdensøkonomien samtidig nå. Høy gjeld for privatpersoner og selskaper kombinert med en normalisering av renten (som har vært kunstig lav siden 2008), kollaps for krypto, korreksjoner på børsen (spesielt tech) - muligens er vi allerede i en resesjon som ytterligere vil dra ned aksjemarkedet og forbruket i verden. S&P500 er fortsatt dyrt priset med en Schillers PE på 27,93 mot medianen på rundt 15…

Kunst er en luksusartikkel på lik linje med klokker, vin og raske biler. Det er ingen tvil om at prisene har sunket kraftig siste 6 mnd, spesielt for hypede kunstnere som har økt mest i verdi siste årene. Rolex har i dag 1100 treff på Finn.no og det er tydelig at “alle” plutselig vil sikre gevinst samtidig.

Synes oversikten fra Banksy-value gir et godt bilde av markedet for kunst generelt:

Samtidig er det ingen grunn til bekymring på lang sikt. Kjøper du gode navn og tenker langsiktig blir det bra, men jeg tror nok en korreksjon som dette vil skille klinten fra hveten. Mange navn vil forsvinne og bli “verdiløse”, og de store vil vokse på sikt. Positivt med en korreksjon som lærer folk at ikke alt dobler seg over natten og man skal ikke kjøpe alt mulig ræl for å flippe. Kjøp gode navn og ting du liker, og du får mye glede av verkene på veggen + god avkastning på sikt (hvis det er viktig for deg) :slight_smile:

16 Likes

Ikke selg hvis du ikke må selge tenker jeg.

4 Likes

Nei men har du kjøpt noe kun for videresalg som du ikke liker selv tenker jeg at det kan være greit å bare få det ut til noen som faktisk vil ha det og heller realisere noen små tap på veien. Ikke vits å sitte med en haug kunst du ikke liker, kun i påvente av en potensiell oppgang. Det blir som å sitte med taperaksjene bare fordi man har følelser for de og ønsker at de snur igjen. Iblant kan det beste være å kaste kortene.

10 Likes

Det tipset der er det noen fra Vormedal som skulle fått servert med en personlig hilsen fra KV.

4 Likes