Kunst og kunstnere på film og TV

Det kunne være interessant med en tråd hvor man kan dele TV-programmer, filmer og videosnutter om kunst og kunstnere.

Jeg begynner med et klipp fra filmen “Pollock” (2000). Jackson Pollock spilles av Ed Harris, som også har regissert filmen.

I denne scenen har Pollock fått i oppdrag fra Peggy Guggenheim å male et stort bilde til hennes hjem. Jeg syns Ed Harris gjør en overbevisende jobb som maler. Han bruker hele kroppen, nesten som en danser, slik jeg har inntrykk av at Pollock gjorde. Dette må være en av de beste malerscenene gjort av en skuespiller. Musikken og belysningen er også viktig. I intervjuer i forbindelse med filmen fortalte Harris at han har et atelier og maler selv, noe som kan forklare tryggheten han behandler lerreter, pensler, maling og malingtuber med. Bakomfilmen viser også at han mottar råd fra noen.

(Siden dette er film er tidsrammen selsagt juks. Noe av malingen har tydelig tørket før den blir malt over, mens noe blir malt vått i vått. Mange lerreter er nok brukt. Men sånn er jo filmmagien.)

I scenen ser vi også Marcia Gay Harden, som vant en Oscar for sin rolle som Pollocks kone Lee Krasner.

https://www.youtube.com/watch?v=8lvUr5ZtSjM
(Varighet: 04.51)

“Pollock” på imdb:
https://www.imdb.com/title/tt0183659/?ref_=nv_sr_srsg_0

Minneverdig sitat fra filmen: Journalist: “How do you know when a picture is finished?” Pollock: “How do you know when you’re done making love?”

Stikkord:
Action-painting: https://en.wikipedia.org/wiki/Action_painting
Abstrakt ekspresjonisme: https://en.wikipedia.org/wiki/Abstract_expressionism

5 Likes

7 posts were merged into an existing topic: :film_projector: Kunstfilmer