Samle kunst

Mark Rothko No. 14. Foto: Naotake Murayama

Mange lurer på hvordan en skal begynne å samle kunst, vi har satt sammen en kort guide som forhåpentligvis kan hjelpe deg på vei.

1. Kjøpe trykk eller originaler?
Det er åpenbart at det å kjøpe trykk eller originaler ofte handler om størrelsen på lommeboken. Originalverk koster som oftest mer enn trykk og dermed kan trykk være et godt førstekjøp. Etablerte samlere sier ofte at trykk er bortkastet tid og penger, men her er vi ikke enige. For ett bra lerret kan du ofte kjøpe mange gode trykk, innramming inkludert. Hvis man tenker på hva som kommer til å bli sett på som viktige og ikoniske verk i fremtiden er det oftest lerretter som blir fremhevet og ikke trykk. Det er dog mange unntak, og det er haugevis av suksesshistorier når det gjelder trykk. Eks. Per Kleiva sitt trykk ”Amerikanske sommerfugler” var priset til 150 kr på Oslo Kunstforening sin utstilling i 1971, dette trykket går i dag for ca. 60 000 NOK eller Pushwagner sin serigrafiserie “En dag i familien Manns liv” som i 1980 ble solgt for 140 - 290 kr stk, i dag går disse trykkene for 15-30 000 NOK. Det vi i allefall kan være enige om er at en bør holde seg langt unna ”postordre-” og ”møbelkjedekunst”, da dette er masseprodusert kunst som aldri vil stige i verdi. Skal du kjøpe trykk så pass på at de er signerte og nummererte av kunstneren, og helst med en så lavt opplag som mulig.

Per Kleiva - Amerikanske sommerfugler

2. Finn ut hva du liker
Det er ingen vits å kjøpe kunst du har fått anbefalt eller som er populær i markedet hvis du ikke liker motivet selv. Kjøp derfor kun kunst som du faktisk ønsker å ha hengende på veggen. Gå på kunstutstillinger, museer, snakk med gallerister, kunstnere, og sjekk ut ulike nettsteder for å finne ut hva du liker. Stol på magefølelsen din, og kjøp kunst som virkelig fascinerer deg. Som kunstsamleren Rolf Hoff sier: “Kjøp malerier du liker, men de må gi deg litt motstand. Det skal både terge, irritere og pirre deg, du skal lure på hva det er kunstneren mener”.

3. Kjøp med hjertet, hjernen (og lommeboken)
Ved større kjøpesummer anbefaler vi at du orienterer deg grundig før du entrer markedsplassen. Å kun kjøpe kunst med hjertet kan innebære en høy risiko. Kunstmarkedet er en kommersiell scene preget av til tider absurde prisnivå, store prisforskjeller og svingninger. Investeringsmessig er det derfor smart å bruke både hjertet, hjernen og lommeboken når en kjøper kunst.

4. Kjøp fra unge uetablerte kunstnere
Hvis du har lyst til å gamble litt i kunstverden og kanskje mangedoble investeringen din er det smart å satse på unge kunstnere. Disse kunstnerne er ikke plukket opp av de store galleriene enda og prisene er lave sammenlignet med større og mer etablerte kunstnere. Her kan man “følge” en kunstner gjennom karrieren og kanskje blir nøyaktig kunstneren du har kjøp sett på som en av de store?


Pushwagner - On the Road II (fra En dag i familien Manns liv)

5. Ha et langsiktig perspektiv
En bør ha et langsiktig perspektiv hvis en håper på prisøkning i kunst, minst 5 – 10 år, og en kan ikke forvente å tjene raske penger over natten (selv om dette av og til skjer). Populariteten tilknyttet ulike kunstepoker varierer, det kan derfor være smart å bruke penger en ikke trenger å ha rask tilgang til. Husk at kunstverket som henger på veggen er “gevinsten”, økt verdi er kun en bonus!

6. Hent råd fra seriøse aktører
Som fersk kunstsamler bør en oppsøke de seriøse og auksjonshusene. Disse institusjonene lever i stor grad av sitt renome, og det er derfor kun kunstnere av høyeste kvalitet som får stille ut. Noen gallerier representerer kun et fåtall egne kunstnere, og disse galleriene kan dermed velge å ”hype” opp sine egne kunstnere for personlig og ikke kunden eller kunstnerens vinning.

7. God kunst er en god investering
”Making money is art” sa Andy Warhol. Mange eksperter mener at god kunst uansett vinner seg over tid, og vil være en god investering på samme måte som å investere i aksjer eller bolig. Eks. Munch har hatt en jevn og god prisstigning og vil antakelig fortsette å være et kjent navn for all tid både i Norge og verden. Clare McAndrew som står bak konsulentselskapet Art Economics gjennomførte i 2011 en undersøkelse som viste at kunstmarkedet for anerkjente kunstnere hadde vært en bedre investering enn både gull, aksjer og boligmarkedet de siste ti årene. Kunst faller også inn under innbo og løsøre, som er unntatt formuesbeskatning på verdier opp til en million kroner. Det kan derfor være svært fordelaktig å investere i kunst hvis en har oppsparte midler som uansett bare ville stått på konto. Gevinst ved salg av kunst er også skattefritt. Viktigst av alt er uansett at du liker kunsten du kjøper og at den gir deg glede i hverdagen.

Edvard Munch - Madonna

Har du andre tips til folk som vil starte å samle kunst? Del dem gjerne her!

3 Likes

Jeg er litt nysgjerrig på beskattning av kunst. Ved innførsel kommer ikke trykk inn under kategorien kunst. Gjelder dette også ved salg?

Så lenge det ikke bærer preg av næringsinntekt er salg av kunst skattefritt i Norge mellom privatpersoner eller fra privatperson til bedrift (galleri f.eks).

Les det om mynter:
http://www.aftenbladet.no/fritid/midten/article470061.ece

I realiteten er salg av print av så lav verdi at man ikke det ikke er noe næringsaktivitet å selge noen trykk. Det er først når det går over til å være næringsaktivitet (skjønn) at man må skatte. Jeg ser at f.eks Fineart selger trykkene uten moms men med kunstskatt på 5% og kan de kan du.

Her er også noen gode råd for de som skal kjøpe/samle kunst: http://hyperallergic.com/186947/the-best-way-to-collect-contemporary-art-patiently-and-passionately/

3 Likes

Fin artikkel, var et råd der jeg følte var viktigere enn de andre, i alle fall for min del. Mye som faller vekk når man gjør det…

"Think 10 Years Ahead

When you are considering buying a work of art, ask yourself a theoretical question: “How will it look in ten years?” You will be amazed how powerful this question can be."

1 Like