Lea Alstad er en ung kunstner som vi ønsket å gi muligheten til å male sitt første veggmaleri under Løkka-lykke gatekunstfest. Vi la merke til Lea på sosiale medier, og talentet hennes var åpenbart. Hun bestemte seg for å satse på sin egen kunst da hun mistet jobben som følge av pandemien, og har skapt seg sin egen arbeidsplass ved siden av studiene.
Det har tradisjonelt sett vært liten representasjon av kvinner innen for gatekunst og graffiti-miljøene, av mange grunner. Og man kan vel også si at det offentlige rom og byens gater i liten grad er preget av kvinner og barns påvirkning, og behov. Dette er svært viktig for oss å løfte som tematikk i tilknytning til gatekunst.
Personlig er jeg nok også påvirket av å ha arbeidet med utsatt ungdom i Oslo i en årrekke, på ungdomsinstitusjon og i andre sammenhenger. Byene og gatene våre oppleves svært ulikt ut fra hvem man er og hvor mye tid man bruker i gatene gående til fots for eksempel, men blir likevel stort sett bestemt over av folk som oppholder seg der minst. Unge kvinner og jenter i den visuelle sfæren er stort sett representert gjennom reklameplakater, mens ungdom - og andre grupper i samfunnet - gjerne blir problematisert dersom de oppholder seg “uten grunn” i byen.
Motivet for Leas maleri er hennes nære venninne Theresa Elise Nøsen Opoku. Theresa er en norsk-ghanesisk kunstner og formidler. Hun vokste opp i Trondheim, og tilbrakte store deler av barndommen i farens hjemland Ghana. Som ung brukte hun mye energi på å forsøke skjule deler av seg selv for å møte forventningene til hva det vil si å være «norsk». Hun tok i bruk kunst og musikk som en alternativ måte å uttrykke seg på og har de siste årene opplevd mer stolthet i sin kultur og identitet. Tidlig i 2020 etablerte hun sammen med sine to søstre Afryea Collective - et trygt sted for å utveksle kunnskap, og en plattform for kvinnelige og kjønnsminoritetlige kreative som deler Afryeas verdier - om å styrke identitet, bygge fellesskap og feire mangfold.
Dette veggmaleriet finner dere i Sofienberggata 35, like ved veggmaleriet til AFK. Og apropos det, vi har laget kart over kunstverkene som er produsert under årets Løkka-lykke:) dette kan dere hente utenfor kontoret vårt i Helgesens gate 46, og etter hvert også andre steder rundt omkring på Løkka.
Hilsen Hanne /Street Art Oslo