Kjøpe Banksy

Det finnes dessverre en god del forfalskede verk av Banksy på kunstmarkedet i dag. For å motvirke dette opprettet Banksy selv et kontrollorgan som heter Pest Control. PC sin oppgave er å verifisere kunst av Banksy, både trykk og andre gjenstander, for så å utstede en såkalt COA (Certificate of Authenticity) som bevis at verket er ekte.

For å søke om COA må du sende inn en søknad gjennom Pest Control sitt nettsted. Har du flere gjenstander du vil autentisere må du søke separat for hver enkelt. Pest Control gir aldri COA til verk stjålet fra gaten, dette gjør dem i prinsippet verdiløse da det er umulig å vite hva som er ekte og hva som er forfalsket. En bør ALDRI kjøpe kunst av Banksy hvis det ikke medfølger COA, da det er umulig å vite om verket er ekte.

Falske Banksy-trykk beslaglagt av britisk politi

Første gang en skal få utstedt COA på en gjenstand, koster det 50£ og en vil få papiret i posten etter at søknaden er godkjent. Hvis kunsten senere skal bytte eier, er det kjøper sitt ansvar å få med papirene, samt å søke om COA på nytt.

For å søke om COA, gjør du følgende:

  1. Ta nøye bilder i gpd kvalitet av nummerering, signatur (hvis signert), hele verket og alt du har av papirer/kvitteringer på kjøpet. Totalt 10 stk bilder.

  2. Laste opp bildene dine på http://pestcontroloffice.com

  3. Fyll ut skjemaet. Her er det viktig at du har fått oppgitt eierhistorikken til bildet av selgeren, slik at du kan gi denne informasjonen videre til Pest Control. De ønsker å vite hvor trykket opprinnelig ble solgt og hvem som har eid trykket siden opprinnelig release. Navn, adresse, tlf, epost etc.

  4. Når søknaden er sendt inn vil du motta en mail som bekrefter at de har mottatt søknaden din. Hvis du ikke har mottatt denne mailen, sjekk ”spam” mappen din.

  5. Søknaden behandles. Dette kan ta litt tid, og varierer fra et par uker til flere måneder.

  6. Hvis ditt Banksy-verk blir autentisert som ekte, vil du motte en COA i posten. På COA’en er det stiftet fast en halvdel av en ”Di-Faced Tenner” (pengeseddel), Pest Control beholder den andre halvdelen selv. Ved tvilstilfeller kan de be om å få tilsendt din del for å sjekke at de matcher. Hvis du ikke søker om COA for første gang vil både selger og kjøper motta en epost fra PC hvor begge partene må bekrefte at verket har byttet eier. En COA skal se slik ut:

[caption width=“1200” align=“aligncenter”]
COA fra Pest Control

Merk at det lages forfalskninger av trykk som er nærmest identiske kopier i tillegg til forfalskninger av COA. I 2010 ble to menn fra England dømt til 12 måneders fengsel etter å ha solgt falske Banksy-trykk gjennom Ebay. Flere auksjonshus har også ved feil solgt falske verk av Banksy. Kjøp derfor kun Banksy-verk fra selgere du stoler på eller gallerier med et godt rykte.

4 Likes

@Stormen, ta en titt her! Lykke til :slight_smile:

1 Like

Fantastisk, tusen takk Gulosten :slight_smile:

Du som har peiling, kan jeg spørre deg om et råd?

Gitt at prisen er omtrent den samme, og du liker begge trykkene like godt, ville du ha valgt Choose Your Weapon eller f.eks. No Ball Games? Opplaget (samlet sett) på CYW er jo veldig mye større enn NBG; tror du dette vil ha mye å si for prisutviklingen på trykkene over de neste 5-10 årene?

Sjekk svaret i den andre tråden, btw, legg gjerne ut et bilde når du får kjøpt, evt. av resten av samlingen :wink: Fortsatt god sommer!

1 Like